Keukens Robbelin - 5 vragen voor een logische indeling van je keuken

Oostendesteenweg 22 - Ichtegem

5 vragen voor een logische indeling van je keuken

29/09/2020

1. Woon je alleen, met twee of met het ganse gezin?

Een keuken voor één, twee of vier personen verschilt uiteraard van grootte. Hoe meer personen in je huis wonen, hoe meer ruimte je nodig zult hebben. Wanneer je alleen of met twee bent, is een beperkt werkblad en een kleiner kookvuur vaak al voldoende. Als je moet koken voor meerdere mensen tegelijk of als je samen met andere gezinsleden staat te kokerellen is ruimte wel degelijk een zeer belangrijke factor om elkaar niet voor de voeten te lopen. 

 

Dan heb je nog de trend van co-housing. Meerdere personen wonen onder hetzelfde dak, maar koken en eten niet noodzakelijk hetzelfde. Daar zorg je maar beter voor een keuken met wat meer werkruimte, zodat verschillende mensen tegelijk elk hun potje kunnen koken. 

 

2. Functionele keuken of leefkeuken?

Moet jouw keuken functioneel zijn en dus een ruimte waar je elke dag kan koken? Of verkies je een leefkeuken waar je naast koken ook gezellig kan samen zijn, tafelen …?

 

Een functionele keuken hoeft niet supergroot te zijn. Daar is het vooral belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om te koken. Een stevig werkblad, een groot kookvuur, genoeg opbergruimte, een koelkast en vaatwas dichtbij. In een leefkeuken is niet enkel het kookgedeelte cruciaal, er moet ook voldoende ruimte zijn voor een paar barstoelen aan het keukeneiland en voor een grote eettafel waar je met de ganse familie kunt zitten. 

 

3. Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Hoe meer mensen in huis, hoe meer opbergruimte nodig is, want hoe meer borden, potten, pannen, glazen en bestek je zal hebben. Heb je veel keukengerei en keukentoestellen die je wilt opbergen? Een kruidenrek vol verschillende specerijen? Kookboeken die een prominente plaats moeten krijgen in je keuken? Als je wilt dat je keuken er netjes bij ligt en alle toestellen mooi verborgen zitten, dan opteer je maar best voor voldoende opbergruimte.

 

4. Wil je een open keuken of een gesloten keuken?

De indeling van een open en gesloten keuken is geheel anders. Wil je graag een open gevoel door een aansluiting met de woonkamer? Of hou je de keuken liever uit het zicht? Beide types keukens kan je optimaal inrichten om de beschikbare ruimte zo nuttig mogelijk te gebruiken. In een open of gesloten keuken kan je nog kiezen voor een keukeneiland, een dubbelwandige of enkelwandige keuken, een U-, G- of L-keuken. 

 

5. Zit de werkdriehoek goed?

Ergonomie is een onmisbaar aspect in de keuken. Je moet zo weinig mogelijk stappen zetten om van het ene punt van je werkdriehoek naar het andere te gaan. Wat is dat nu, die werkdriehoek? In je keuken zijn drie zonesonmisbaar: het kookfornuis, de koelkast en de wasbak. Wanneer je de afstand tussen deze drie zones beperkt houdt, hoef je niet over en weer te rennen terwijl je aan het koken bent. 

 

Ergonomie is ook op andere vlakken belangrijk. Rugpijn door foute afmetingen wil je absoluut vermijden. Hou dus zeker rekening met volgende zaken. Is het werkblad hoog genoeg? Zit de dampkap hoog genoeg zodat je er niet met je hoofd tegen botst? Staat de oven niet te hoog? Zit de spoelbak op de juiste hoogte? Een goeie tip: wanneer je met je vingers de bodem van de spoelbak kan raken wanneer je rechtop staat, dan is de hoogte perfect. Vergeet ook je vaatwas niet. Tegenwoordig wordt die vaak op reikhoogte geplaatst, zodat je niet hoeft te bukken om er iets in te stoppen. 

 

Graag een keukenontwerp dat voldoet aan al jouw wensen?  Kom binnen in onze toonzaal, onze keukenexperten maken graag tijd voor jou. We beantwoorden al jouw vragen en stellen er zelf ook een heleboel, zodat we zeker tot een keuken op jouw maat komen! 

Deel dit bericht

 

Robbelin_20200907_logisch (zonderlogo)